Meny
recept
artiklar
Annons

”Det knastrar i mitt knä!”

Fråga:
Jag har problem med mitt ena knä, speciellt när jag går uppför trappor, men inte nerför. Håller jag handen på knät och böjer det känner jag att det ”hoppar” och rör sig i knäskålen. Jag har inte ont och har inte skadat mig. Jag springer några gånger i veckan och tränar också aerobics med vissa hoppmoment. Kan jag fortsätta med det eller kommer knakandet att förvärras? Jag är 46 år – och det här kanske är något man får räkna med i den åldern? Går det att operera?

MåBra-läsare

Svar:

Du kan lugnt träna vidare trots att det knäpper och knakar i knät. Det är ingen fara att motionera så länge det inte gör ont. Att det knakar beror oftast på att brosket under knät är lite ojämnt, vilket det blir med åren.

När brosket har börjat knaka är det ännu viktigare än tidigare att värma upp kroppen och lederna före träning. Promenera raskt, småjogga eller hoppa försiktigt innan du kör i gång med ditt pass. Genom att stegvis öka ansträngningen kommer cirkulationen i gång och pulsen ökar stegvis. Det gör att knäleden börjar bilda mer skyddande ledvätska och att brosket inuti knät kan tjockna lite och fungera bättre.

Det är dessutom extra viktigt att träna de stabiliserande musklerna runt knät så att man har bra kontroll på knät och på knäskålen. Om knäskålen börjar glida snett som en följd av svaga muskler riskerar man att brosket skadas mer och snabbare.

På samma sätt gäller det att töja lårets framsida. Knäskålen sitter fast i denna sena. En alltför stram sena pressar ner knäskålen mot lårbenet och det kan leda till onödig smärta. Strama muskler kan också göra att knäskålen glider snett, med slitage som följd.

Katarina

 


Annons


Annons

Visa alla kommentarer

Annons

Mer om Artros

Varför krånglar höften?

Fråga: Jag har fyra gånger under ett halvår fått så ont i höften och på insidan av låren att jag nästan inte kunnat gå. Har mått lite illa också när det kommer. På morgonen är...


Annons